tiistai 29. maaliskuuta 2016

Turvaväli ei ole tyhmyyttä

Sinä, joka ajat aivan perässäni kiinni yli 80 kilometrin tuntivauhdilla, oletko ajatellut mitä tapahtuisi jos minä yhtäkkiä pysähtyisin? Mitä jos tapahtuisi jotakin odottamatonta, josta johtuen matka pysähtyisi kuin seinään? Ehtisitkö sinä reagoida, saisitko autosi pysähtymään ajoissa? Missä on sinun reaktiomatkasi, missä on sinun turvavälisi minuun?

Niin kauan kuin ei ole joutunut koskaan vaaratilanteeseen liikenteessä, on siellä helpompi ajaa ei niin turvallisesti. Itsekin olen ajanut jo useamman vuoden, pysyvä kortti on ollut taskussa syksystä 2013. Silti tuoreessa muistissa on yhä autokoulun toisessa vaiheessa näytetyt havainnollistavat esimerkit auton pysähtymisestä, ja mielessä äidin neuvo "jos näet lukea edellä ajavan auton rekisterikilven: olet liian lähellä".

Kun liikenteessä tarkkailee jonossa ajavia autoja, kuudesta autosta noin kaksi näyttää muistavan mikä on turvaväli. Jos edellä ajava auto ajaa nopeusrajoitusten mukaisesti, miksi täytyy hiillostaa aivan persuksissa kiinni? Siksikö, että sinulla on kiire? Vai siksi, että sinulla on niin helkkarin hieno auto joka kulkisi nopeamminkin? Voin kertoa ettet ole yhtään sen nopeammin perillä, et välttämättä edes silloin vaikka ohittaisitkin.

Olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota omaan ajamiseen, muistamaan sen turvavälin. Kauhunhetkiä liikenteessä aiheuttavat erityisesti aivan takalasissa kiinni hiillostavat isot rekat, joiden pysähtyminen ei tunnetusti ole läheskään yhtä nopeaa kuin henkilöauton. Ihan oikeasti, turvaväli ei ole tyhmyyttä. Se ei ole noloa, niin kuin ei myöskään pipon tai toppahousujen pitäminen pakkasella. Se on viisautta, ja viisaudella sekä ennakoinnilla voi liikenteessä oikeasti pelastaa vaikka kokonaisen elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti